GYROCOPTER EĞİTİMİ

Gyrocopter uçuş karakteristiği olarak microlight ile helikopterin karışımı olarak görülebilir. Her türlü hava koşulunda rahatça uçabilen, kısa pistlere rahatça inebilen bir sportif hava aracı olan gyrocopter son zamanlarda çok ilgi görmektedir.
Gyroplane, gyrocopter, autogyro olarakta adlandırılan bu hava aracı Juan de la Cierva isimli İspanyol bir mühendis tarafından 1920’li yıllarda geliştirilmeye başlanmıştır.
İlk geliştirilen prototipler rotorları dinamik olarak kontrol etme yeteneğine sahip değildi, Juan 1922 tarihinde geliştirdiği prototipinde bambudan yaptığı rotorlara serbest hareket etme (Free-Flap) yeteneği kazandırarak Gyrocoptere hareket edebilme yeteneği kazandırmıştır. Bu sayede Juan gyrocopterin dönüş stabilitesi ve rotoru kontrol edebilme problemlerini çözmüştür.
Juanın 1922 tarihinde tasarladığı sistem aynı mantık ile bugünkü gyrocopter ve helikopterlerde kullanılmaktadır. Gyrocopterler tarihsel gelişimine bakıldığında günümüz helikopterlerinin de öncüleridir.
Gyrocopter, motor teçhizatına sahip, rotoru motordan bağımsız dönerek uçabilen, azami kalkış ağırlığı 600 kg. ve altında olan çok hafif hava aracı olarak tanımlanmaktadır.
Pistin bulunduğu rakım, hava sıcaklığı ve yüke göre değişmekle birlikte genel olarak 200-250 Metrelik Çim, Toprak veya Asfalt Pistten kalkış yapabilir, iniş mesafesi daha kısadır 50 metre uzunluğunda bir Piste inebilirler. Yine yukarıdaki şartlara göre değişmekle birlikte Gyrocopter kalkışta 60 km hızı bulduğunda 3 teker yerden kesilir ancak birden tırmanmaz diğer hava araçlarından farklı olarak Gyrocopterlerde hızı doldurma süreci vardır ve ortalama 80 km hıza ulaşıldığında tırmanış başlar.
Bir çok hava aracına göre üstünlüğü ve tercih sebeplerinden biri de meteorolojik limitleridir. Modellere göre değişmekle birlikte operasyon rüzgâr limiti 40 knot, yan rüzgar limiti 25 knot olarak verilmektedir. Neredeyse fırtına düzeyinde rüzgârlar da ve türbülanslı havalarda uçabilecek sayılı hava araçlarındandır.
Acil durumlarda  hava aracını helikopterlerden ayıran en belirgin özelliği kanat görevi gören rotorun motordan bağımsız hareket etmesidir. Havada yaşanabilecek bir motor arızasından rotor etkilenmez ve dönüşüne devam eder, pilot arıza nedeni ile motor durması durumunda süzülerek rahatlıkla uygun bir alana iniş yapabilir.
Eğitim 45 saat yer dersi, 30 saat uçuş eğitimi olarak verilmektedir, eğitim sonunda 1 saat kontrol pilotu ile uçarak lisans alınır.