MICROLIGHT NEDİR

Microlight amatör ve profesyonel uçuşlar için en kolay ve en ucuz ikâme edilecek hava aracı olma özelliğiyle ön plana çıkar. Microlightlar kolay sökülüp kolay kurulmasıyla tanınan, heryere bir römork yardımıyla taşınabilen, 250-300 m toprak, asfalt, çim ve beton sahalardan kalkış ve iniş yapılabilen harika hava araçlarıdır. Yelkenkanatların sürekli geliştirilmesi ile geçen süreç 1970 lere gelindiğinde, uçuş için sürekli yüksek tepelere çıkma zorunluluğunu ortadan kaldırmak için insanları daha farklı çalışmalara yönlendirdi. Yapılan çalışmalar sonucu yelkenkanatların motor gücü desteği ile havalanabilmesi sağlandı. Günümüz microlightları taşıma kapasitesi 472,5 kg olup 2 kişilik oturma kapasitesi bulunan Çok Hafif Hava Araçları sınıfının sportif-amatör ve ticari havacılık alanında kullanılabilen son derece güvenli kullanım sağlayan hava araçlarıdır.
Microlightlarda genellikle 2 zamanlı 65hp veya 4 zamanlı 80 hp Rotax vb motorlar kullanılmaktadır. Yakıt olarak kurşunsuz benzin kullanılmakta olup, 20 ile 75 Lt aralığında benzin kapasitesine sahip microlightlar mevcuttur. ‘ zamanlı motorlarda yağlı benzin kullanılır. Havada Kalma Süresi  2 zamanlı 65hp motorlar saatte yaklaşık 15-18 Lt yakıt tüketir. 4 zamanlı ve 80 hp motorlar ise hava şartlarına ve uçuş yapılan bölgenin irtifasına göre 9-15 Lt aralığında yakıt tüketirler. Örneğin 75 lt depo kapasitesine sahip bir hava aracının saatte 15 lt tükettiği düşünülür ise 5 saat hava da kalabileceği değerlendirilecektir. Havada kalma süresi tamamen havanın sıcaklığı, basıncı, bölgenin irtifası ve ağırlık ile orantılı olarak artıp azalabilmektedir. Microlightlara yavaş, orta ve hızlı olmak üzere 3 farklı kanat takılabilir. Yavaş kanatların düz uçuş süratleri yaklaşık 60 ile 80 km, orta seviyelerin 80 ile 100 km, hızlı kanatların 100-140 km aralığındadır. Buna göre daha kısa alanlardan kalkış-iniş ve lokal uçuşlar için yavaş bir kanat takılıp, daha uzun mesafelere yapılacak uçuşlar için ise daha hızlı bir kanat takılabilmektedir. Kullanmak istenilen maksada göre kanat değiştirilerek uçuş yapılabilir. Bir microlightın kalkış ve inişi için kullanılacak pist uzunluğu ve genişliği, hava aracı kalkış mesafesinin 3 katı uzunluğunda ve minimum 15 m. genişliğinde olmalıdır. Güvenli bir operasyon için tavsiye edilen pist 400 m. uzunluğunda ve 20 m. genişliğinde sert zemine sahip olmalı, pist başına kadar ve pist sonundan itibaren 100 m.lik mesafede 15 dereceden fazla tırmanışı gerektirecek yükseklikte manialar olmamalıdır. Ayrıca pistin her 2 tarafında 40 ar metrelik mesafede 20 dereceden daha fazla tırmanmayı gerektirecek manialar bulunmamalıdır.
Meteorolojik limitleri, 12 km ye kadar yan rüzgârlarda ve 45 km ye kadar karşı rüzgârlarda uçabilme kapasitesine sahiptir. Yağmurlu havalarda uçuşu tavsiye edilmez. Türbülanslı havalarda emniyetle uçabilmektedir, ancak hafif olması nedeniyle sallantıdan dolayı konfor açısından rahatsızlık yaratabilmektedir.
Havaaracının kontrol dışı kalması durumunda yere emniyetle inebilmek maksadıyla üzerinde Balistik Kurtarma Paraşütü taktırılması tavsiye edilir. Bu paraşüt hava aracını, pilot ve yolcusunu emniyetle yere indirebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Diğer taraftan Microlightlar motorsuz uçma kabiliyetine sahip olup, motor durması durumunda süzülerek rahatlıkla uygun bir alana iniş yapabilir.

MICROLIGHT EĞİTİMLERİ HAKKINDA

Eğitimlerimizde Macaristan menşei olan Apollo Delta Jet 2 markasını kullanmaktayız. Kullandığımız eğitim hava araçlarımızın motorları Rotax 80 Hp, kanatları 17 m² çift yüzey yüksek güvenlikli eğitim kanatlarıdır. Hava araçlarımızda emergency için acil durum paraşütleri mevcut olup 55 Lt benzin ile 5-6 saat havada kalabilmekte, seyrüsefer hızları 80-90 km/h’dir.
Microlight eğitimleri aşamaları nelerdir?
Microlight eğitimlerine diğer pilotaj eğitimlerinde olduğu gibi önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü bir hastanenin Uçuş Hekimi tarafından alınacak Class-2 veya LAPL Pilot Olur Sağlık Sertifikası almakla başlanır. Burada dikkat edilecek en önemli husus; Ticari veya öğretmenlik uçuşları için Class-2, amatör uçuşlar için ise LAPL Sağlık Sertifikası olması zorunluluğudur. Bu sertifika alındıktan sonra uçuş okulumuz yani ATO’muz öğrenciden diğer resmi evraklarını ister ve eğitim onayı ve kurs açma yetkisi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Lisans Şube’ye müracaatını yaparak öğrencinin Öğrenci Pilot Lisans’ını çıkarır. Kurs onayından sonra kurs başlar.
Microlight eğitimleri diğer havacılık eğitimleri gibi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan talimatlar çerçevesinde yapılır. Microlightlar Çok Hafif Hava Aracı statüsünde olmasından dolayı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ÇOK HAFİF HAVA ARACI PİLOTU LİSANSLANDIRMA TALİMATI (SHT-UPL)’nda eğitimler, lisanslandırılma ve lisanslama sonrası işlemleri açıklanmıştır.
Bu talimat çerçevesinde;
Eğitimler tanıtım uçuşları ile başlar. 45 saat teorik derslerin ardından 22 saat öğretmen kontrolünde, 1 saat solo ve 2 saat yine solo seyrüsefer uçuşu olmak üzere toplam 25 saat uçuş eğitimleri ile kurs tamamlanır. Bundan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan Kontrol Pilotu ile öğrencinin 1 saatlik uçuşu sonrası Kontrol Pilotunun olumlu görüşü alındıktan sonra öğrenciye UPL (M) – Esnek Kanat Tipi Pilot Lisansı verilir.
Teorik dersler;
a) Uçuş prensipleri
b) Operasyon usulleri
c) Uçuş performansı ve planlama
ç) Hava aracı genel bilgisi
d) Acil durum prosedürleri
e) Meteoroloji
f) Seyrüsefer
olarak sıralanır.
UPL (M) Lisans sahibi bir pilot gerekli yeterlilikleri yerine getirdiği takdirde Gyrocopter, Ultralight ve Ultralight Helikopter branşlarına kredilendirme yaparak geçiş yapabilir. Bu kredilendirmede SHT-UPL Talimatı’nda uygun olarak tanımlı araç tipinde istenilen teorik ders farkları ve uçuş saatleri açıklanmıştır.